De begroting 2019 is de eerste begroting van de in 2018 gekozen gemeenteraad. De begroting is gebaseerd op visiedocumenten zoals “Romte en ferskaat 2013” en het “Coalitieakkoord 2018 – 2022”, aangevuld met de specifieke beleidskaders die de raad in het nabije verleden heeft vastgesteld. De drie grote ambities zijn het thema Modern besturen en de ontwikkelagenda's voor Duurzaamheid, Leefbaarheid en Inclusieve samenleving.
Dit is de tweede begroting die met het online presenteren als uitgangspunt is opgesteld. Een direct zichtbaar effect van deze aanpak is dat de begroting eenvoudiger is te doorzoeken en de informatie compacter is gepresenteerd. Elk programma is voorzien van een korte inleiding en een overzicht van de kaderstellende beleidsdocumenten. Deze documenten zijn via een link in de begrotingsapp te bekijken. Vervolgens worden de thema's gepresenteerd die elk weer zijn onderverdeeld in doelen. Vervolgens is elk doel nader uitgewerkt in de belangrijkste activiteiten nodig om het doel te realiseren.
Per programma is de koppeling gelegd met de van toepassing zijnde (wettelijke) taakvelden. Door deze opbouw is een beter inzicht in de eerste twee zogenaamde Wat-vragen: “Wat willen we bereiken?“ en “Wat gaan we er voor doen?”. Daarnaast zijn de relevante beleidsindicatoren en actieve verbonden partijen genoemd. Deze indicatoren zijn van belang om het effect van het beleid op de samenleving te meten. In de loop van 2019 wordt, in het kader van programmasturing, het aantal indicatoren uitgebreid, zodat met ingang van de begroting 2020 de maatschappelijke effecten beter te beoordelen zijn (de vierde Wat-vraag: "Wat is het effect?").
Uiteindelijk sluit elk programma af met de derde Wat-vraag “Wat mag het kosten?” gevolgd door een toelichting hierop. In de paragrafen worden de beleidslijnen vastgelegd met betrekking tot relevante beheersmatige aspecten, evenals de lokale heffingen en de overhead.